…σε μια πόλη κοινωνικά οχυρωμένη.
Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη του Τάσου Κωνσταντινίδη που δημοσιεύθηκε στην έντυπη Φιλα-ηδόνα του Μαρτίου, για την κοινωνική πολιτική της παράταξης “Πόλης Ενότητα”.
Ερ: κ. Κωνσταντινίδη, επιτρέψτε μου μια γενική ερώτηση, πριν μιλήσουμε για το πρόγραμμά σας για την κοινωνική πολιτική. Δυο μήνες περίπου πριν τις εκλογές, πώς πάει η προσπάθειά σας;
Η προσπάθειά μας πηγαίνει εξαιρετικά. Έχουμε μια οργανωμένη παράταξη με υποψηφίους συμβούλους με γνώση, επαγγελματική εμπειρία, πολυετή συμμετοχή στα κοινά και κυρίως διάθεση για προσφορά. Είμαστε μάλιστα οι μόνοι που ήδη έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά σε μορφή βίντεο το πρόγραμμά μας για την πράσινη ανάπτυξη και το περιβάλλον που θα φέρει μεγάλα οφέλη στους πολίτες και στον Δήμο με την εξοικονόμηση ενέργειας που θα επιτύχουμε. Αν κάτι όμως μας χαρακτηρίζει συγκριτικά με άλλους υποψηφίους, είναι ότι εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί. Αντίθετα είμαστε άνθρωποι που μεγαλώσαμε, ζούμε και εργαζόμαστε στην πόλη, πραγματικά ανεξάρτητοι, χωρίς κρυφούς ή φανερούς χρηματοδότες και κομματικές δεσμεύσεις, χωρίς φθαρμένους υποψηφίους που θέλουν σώνει και καλά να παίζουν το ρόλο του «πολιτικού παράγοντα» στην πόλη, ακόμα και εάν εξαφανίζονται μετά τις εκλογές. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα εκτιμήσει αυτό που μας διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους.
Ερ.: Ας πάμε τώρα στην κοινωνική πολιτική. Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι σας;
Βασικός μας στόχος είναι να κάνουμε την πόλη κοινωνικά οχυρωμένη. Κανένας συμπολίτης μας, κανένας ηλικιωμένος να μην βρίσκεται στο περιθώριο. Καμία ειδική δεξιότητα να μην γίνεται εμπόδιο στη ζωή. Γι’ αυτό το σύνθημά μας είναι «μαζί και για όλους». Σκοπός μας να κάνουμε τον Δήμο λύση των προβλημάτων από μέρος του προβλήματος.
Θα ήθελα να ξέρετε –και μέσα από εσάς και οι συμπολίτες μας– ότι η Κοινωνική Πολιτική είναι κεντρικός πυλώνας του προγράμματός μας διότι έχει να κάνει αυθεντικά με τον άνθρωπο. Για το λόγο αυτό, συμπολίτες μας επιστήμονες, με σημαντική επαγγελματική εμπειρία και εθελοντική προσφορά, συνέβαλαν με την τεχνογνωσία τους ώστε το κοινωνικό μας πρόγραμμα να ανταπεξέρχεται στις πραγματικές ανάγκες των συνανθρώπων μας. Δεν είναι δηλαδή γενικόλογες «δηλώσεις» ανθρωπισμού, αλλά μια συνάντηση των ανθρωπίνων αξιών μας με την απαραίτητη επιστημονική γνώση, ώστε ο στόχος μας «Πόλη Κοινωνικά Οχυρωμένη» να παίρνει σάρκα και οστά μέσα από συγκεκριμένες δομές κοινωνικής στήριξης.
Ερ.: Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της πολιτικής σας σε αυτόν τον τομέα;
Θα προχωρήσουμε άμεσα σε κοινωνική απογραφή, ώστε να γνωρίζουμε όλους όσους χρειάζονται βοήθεια και τι χρειάζονται. Θα επιδιώξουμε και θα οργανώσουμε επίσης συνεργασία και συντονισμό των κοινωνικών δράσεών μας με φορείς κοινωνικής βοήθειας, όπως η Εκκλησία και εθελοντικές ομάδες της πόλης. Στο ανωτέρω πλαίσιο θα επιδιώξουμε την ανάπτυξη ενός κοινωνικού δικτύου με την ονομασία «Ενδιαφέρομαι!», που θα έχει ως στόχο την άμεση πληροφόρηση των υπηρεσιών του Δήμου για τα κοινωνικά προβλήματα κάθε γειτονιάς. Βασική μας προτεραιότητα η υλοποίηση ενός σχεδίου κοινωνικής ανασυγκρότησης. Αυτό θα περιλαμβάνει έξι νέες δομές: 1. Κοινωνική υπηρεσία βοήθειας και πληροφόρησης πολιτών, για την άμεση ενημέρωση για προνοιακά θέματα, βοήθεια αστέγων, ανέργων, ΑΜΕΑ κ.λπ. 2. Δημοτικό κέντρο οικογένειας για τη βοήθεια παιδιών και γονέων. 3. Τράπεζα χρόνου, δηλ. ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών που δεν στηρίζεται στα χρήματα, αλλά έχει ως μονάδα συναλλαγής τον χρόνο. 4. Κέντρο στήριξης ΑΜΕΑ για την ενίσχυση και βελτίωση των δομών που ήδη υπάρχουν. 5. Δημοτική υπηρεσία παραγωγικής ανασυγκρότησης για τη βοήθεια νέων και ανέργων μέσω προγραμμάτων επαγγελματικού προσανατολισμού και τη χρήση ευρωπαϊκών προγραμμάτων επιμόρφωσης και απασχόλησης. 6. Κέντρο πρόληψης και αντιμετώπισης εξαρτήσεων (π.χ. εξάρτηση παιδιών από το Internet κ.λπ.) και ψυχοκοινωνικής στήριξης στο πλαίσιο της Υπηρεσίας Ψυχικής Υγείας. Τέλος, θα διεκδικήσουμε τη λειτουργία στην περιοχή μας διαδημοτικού Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου για την παροχή βεβαιώσεων δυσλεξίας και άλλων διαταραχών και την πρωτοβάθμια αντιμετώπισή τους.
Θέλω να αναφέρω στο σημείο αυτό ότι όλα τα παραπάνω δεν χρειάζονται στρατιές υπαλλήλων για να υλοποιηθούν. Χρειάζεται, φυσικά, ενίσχυση των δομών, αλλά κυρίως απαιτείται εκπαίδευση και αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού.
Ερ.: Για τη βοήθεια των ηλικιωμένων συμπολιτών μας τι σχεδιάζετε;
Κοιτάξτε, εμείς θέλουμε τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, όπως και τους συνδημότες μας με κινητικά προβλήματα ή ειδικές δεξιότητες, ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό αφενός θα επιδιώξουμε την άμεση ανέγερση και λειτουργία του νέου ΚΑΠΗ στη Ν. Φιλαδέλφεια, απέναντι από το Δημαρχείο, που τώρα θυμήθηκε η απερχόμενη δημοτική αρχή να εξαγγείλει. Θα επιδιώξουμε επίσης τη λειτουργία νέων χώρων ενεργούς απασχόλησης ηλικιωμένων στη Νέα Χαλκηδόνα και στις απομακρυσμένες περιοχές του Δήμου, γιατί ο Δήμος μας δεν είναι μόνο το κέντρο της πόλης! Στόχος μας επίσης είναι η διασύνδεση και συνεργασία των ΚΑΠΗ με τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και τα ΤΟΜΥ για τη μόνιμη εξυπηρέτηση και ολοκληρωμένη παροχή φροντίδας στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Η φιλοσοφία μας όμως για τους συνδημότες μας αυτούς δεν σταματάει εδώ. Εμείς δεν θέλουμε τους ηλικιωμένους περιορισμένους σε κλειστούς χώρους, αλλά ενεργούς πολίτες. Να έχουν πρόσβαση στα δρώμενα της πόλης. Να συμμετέχουν μαζικά σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, χορούς, εκδρομές. Τους το οφείλουμε ως Δήμος και ως κοινωνία και θα το επιτύχουμε!
Μακράν η σοβαρότερη υποψηφιότητα. Αν έχουμε λίγο νιονιό ως δημότες και ξεπεράσουμε τους ψευτοεντυπωσιασμούς, δαγκωτό. Είναι και γέννημα θρέμα Φιλαδελφειώτης και σε καλή ηλικία.
Επιχειρήματα copy paste Αράπογλου, 5 χρόνια μετά.
Υπέδειξέ τα για να τα δούμε κι εμείς οι αδαείς.
Τα επιχειρήματα του Αράπογλου πριν πέντε χρόνια και τα σημερινά του Κωνσταντινίδη. Δίπλα δίπλα.
Αν δεν το κάνεις, σου συνιστώ να ξαναμπείς στη κατάψυξη.
Νέα και άφθαρτα πολιτικά πρόσωπα που βλέπουμε σε άλλο τοπικό σάιτ. Ίδιο ακριβώς concept με Αράπογλου.
Δίκιο έχεις! Θα ψηφίσω το Βούρο που πρωτοτυπεί και δεν θυμίζει καθόλου Γεωργαμλή.
Ποιος είπε για Βούρο. Αρη Βασιλόπουλο θα ψηφίσουμε.
Συγνώμη αλλά δεν καταλαβαίνω σε τι χρησιμεύουν σχόλια με υπογραφή ψευδώνυμο;
Αυτό θα ήθελα να μου το απαντήσετε.
Ο καθένας μας έχει την άποψή του και μπορεί να την εκφράζει ή και όχι αλλά με ονοματεπώνυμο.
@ Κωνσταντίνα
Δεν υπάρχει ανωνυμία στο internet. Κάθε ηλεκτρονικός υπολογιστής ή tablet ή smartphone αντιστοιχεί σε μια ip κι ένα πάροχο. Το οποίο σημαίνει ότι είτε με ψευδώνυμο είτε με ονοματεπώνυμο, αν κάποιος γράψει ένα προσβλητικό, υβριστικό, απειλητικό, εκβιαστικό σχόλιο ή ασκήσει ρητορική μίσους και θιγεί κάποιος, υπάρχουν αρμόδιες αρχές (Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος) στις οποίες μπορεί να ζητήσει το δίκιο του και να γίνει περαιτέρω ταυτοποίηση.
Όσον αφορά το θέμα επωνυμίας και ανωνυμίας, υπάρχουν αυτοί που λένε “δεν έχει σημασία τι γράφεται αλλά ποιος το γράφει” κι υπάρχουν κι εκείνοι που λένε “σημασία έχει τι γράφεται κι όχι ποιος το γράφει”. Σεβαστές κι οι δύο κατ’ εμέ. Ωστόσο, επαναλαμβάνω ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει ανωνυμία και αν κι εφόσον συντρέχουν λόγοι αποκάλυψης κάποιου μπορεί να γίνει.
Προσωπικώς, πιστεύω ότι πίσω από ένα ψευδώνυμο πολλές φορές δεν κρύβεται ένα πρόσωπο αλλά ιδέες, όσο ουτοπικό ή ρομαντικό μπορεί να ακούγεται στ’ αυτιά κάποιων…
Ας μοιραστούμε τις ιδέες μας, ακόμη κι αν είναι οι ιδέες κάποιων «τρελών». Ας αλληλεπιδράσουμε… Δεν βλέπω κάτι κακό. Εσείς βλέπετε;
Λύστε μου όμως και μια απορία… Εσείς τώρα γράψατε ένα σχόλιο ως “Κωνσταντίνα”. Όσοι το διαβάζουν (μεταξύ των οποίων κι εγώ) μπορούν να είναι σίγουροι ότι όντως αυτό είναι το όνομά σας; Ούτε καν αν είστε άνδρας ή γυναίκα, νομίζω.