Όταν ο Δήμαρχος αποκαλεί δημοσίως τοπική εφημερίδα χαρτί τουαλέτας…
και το Δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει έως τα μεσάνυχτα για τα λιγότερο σοβαρά,
αφήνοντας τα μείζονα για όποιον αντέξει…
Εχθές, Τετάρτη 20-6-2018, αποφάσισα να παρακολουθήσω τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης ενδιαφερόμενος κυρίως για τα φλέγοντα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Αυτά αφορούσαν: α) τη «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης… [Πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι]», στο πλαίσιο του οποίου θα συνεζητείτο και η απλή αναλογική στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, β) τις νομικές πρωτοβουλίες του Δήμου κατά της απόφασης για την κατεδάφιση των γνωστών αυθαιρέτων εγκαταστάσεων μεταφόρτωσης στο Άλσος και γ) την έγκριση παραλαβής της μελέτης «Κατασκευή νέου δημοτικού αναψυκτηρίου Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας».
Από τα ανωτέρω ενδιαφέροντα θέματα, η συζήτηση του πρώτου, αν και εισήγετο για δεύτερη φορά, δυστυχώς ανεβλήθη με αίτημα της Δημοτικής Αρχής γιατί δεν ήταν προετοιμασμένη κατάλληλα. Τα άλλα δύο θέματα για τα αυθαίρετα του Άλσους και τον «Κένταυρο» δεν είχαν συζητηθεί έως τις 23:30 περίπου που έφυγα. Η συζήτηση έως τότε είχε φτάσει μόλις στο 3ο προγραμματισμένο θέμα!
Τη συζήτηση μονοπώλησε (σχεδόν επί 3ωρο) ένα θέμα που εισήχθη με πρωτοβουλία κατοίκων μιας γειτονιάς του Δήμου και αφορούσε τα κολωνάκια που τοποθετήθηκαν με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου έναντι εισόδου-εξόδου χώρου στάθμευσης πολυκατοικίας προς διευκόλυνση της στάθμευσης σε αυτόν ενός συμπολίτη μας. Μάλιστα ήταν παρόντες στο Δημοτικό Συμβούλιο και κάποιοι από τους ενιστάμενους κατά της απόφασης αυτής δημότες, που υποστήριξαν το –μάλλον δίκαιο– αίτημά τους για την ανάκληση αυτής της απόφασης. Τελικά αποφασίστηκε, όσο μπορεί να ενδιαφέρει αυτό τον υπόλοιπο Δήμο, το ζήτημα να επανεξεταστεί από την Επιτροπή.
Δύο ήταν τα σημαντικά ζητήματα που αναδείχθηκαν από τη συζήτηση αυτή. Πρώτον, η μεγάλη ευθύνη της διοικούσας παράταξης του Δήμου και του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου για την όλως προβληματική διαχείριση του χρόνου συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Το απαράδεκτο αποτέλεσμα είναι να οδηγούμαστε σε μεταμεσονύκτιες συνεδριάσεις, όπως μάλλον συνέβη και με τη χθεσινή, με αποχωρήσεις δημοτικών συμβούλων λόγω της περασμένης ώρας και στη ματαίωση συζήτησης σοβαρών θεμάτων είτε στη συζήτησή τους ενώπιον λιγοστών συμβούλων και ακόμη λιγότερων πολιτών. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό. Άπτεται της ορθής λειτουργίας του Δήμου και του Δημ. Συμβουλίου και της απαιτούμενης δημοσιότητας στις συνεδριάσεις του κορυφαίου οργάνου της πόλης. Κατ’ ουσίαν, η άνευ χρονικών ορίων και μέτρου χαοτική συζήτηση, δίχως να δίδεται η πρέπουσα βαρύτητα στα σημαντικά θέματα, με ευθύνη κυρίως του Προέδρου και της Δημοτικής Αρχής (αλλά και κάποιων από την αντιπολίτευση), εν τέλει οδηγεί στην πλήρη απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου! Κάτι πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει άμεσα. Απαιτείται βεβαίως διάθεση συνεργασίας και καλοπιστία με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής. Δύσκολα πράγματα με όσα έχουμε δει έως σήμερα…
Το δεύτερο θέμα που προέκυψε έχει επίσης, δυστυχώς, σχέση με την απαξίωση των πολιτικών και την έλλειψη αξιοπιστίας του δημοσίου λόγου. Επειδή το ανωτέρω ζήτημα με τη διαμαρτυρία των κατοίκων για τα κολωνάκια είχε αναδειχθεί και από την τοπική εφημερίδα Fx-news του κου Βέττου και δεδομένου ότι κάποιοι προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν με υπαινιγμούς ότι ο ωφελούμενος από την απόφαση της Επιτροπής του Δήμου ήταν «κολλητός» του δημάρχου, γεγονός που πιθανότατα δεν ευσταθεί, ο κ. Δήμαρχος σε μια απίστευτη δημόσια δήλωσή του στο Δημοτικό Συμβούλιο κατηγόρησε –δείχνοντας με το δάκτυλο– τον ανωτέρω δημοσιογράφο που βιντεοσκοπούσε τη συζήτηση ότι «αυτός τα γράφει αυτά». Όταν ο δημοσιογράφος διαμαρτυρήθηκε ότι δεν έγραψε κάτι τέτοιο και ρώτησε τον Δήμαρχο εάν έχει διαβάσει το άρθρο του, τότε ο πρώτος πολίτης της πόλης μας είπε αυτολεξεί «Σιγά μη διάβαζα εσάς, κύριε Βέττο, έχω και χαρτί τουαλέτας…», ενώ, παρά τις εύλογες διαμαρτυρίες που ακολούθησαν, επανέλαβε την ίδια φράση μονότονα αρκετές φορές!
Το σχόλιό μου θα μπορούσε απλώς να σταματά σε αυτή τη φράση «Έχω και χαρτί τουαλέτας, έχω και χαρτί τουαλέτας…». Το χειρότερο όμως είναι, και γι’ αυτό θα σας κουράσω λίγο ακόμη, ότι ο Άρης Βασιλόπουλος, σε μια περαιτέρω επίδειξη «μαγκιάς» ή αλαζονείας –όπως θέλετε πείτε το– αρνήθηκε αργότερα να ανασκευάσει όσα είπε. Επίσης αρνήθηκε να διαγραφούν οι επίμαχες φράσεις από τα πρακτικά της συνεδρίασης, όπως του ζήτησαν τόσο δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, όσο και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και επιφανές μέλος της παράταξής του, κ. Πάνος.
Αναρωτιέμαι, λοιπόν: Τέτοια δυσανεξία στην κριτική; Τέτοια έλλειψη αυτοκυριαρχίας; Τέτοια έλλειψη ωριμότητας; Τέτοια ένδεια λόγου; Τέτοια οίηση;
Θυμίζω ότι πρόσφατα ο κ. δήμαρχος, όπως έγινε γνωστό, άσκησε αγωγή αποζημιώσεως κατά άλλου επίσης γνωστότατου δημοσιογράφου της πόλης μας, του κ. Σεϊτανίδη, ισχυριζόμενος ότι τον συκοφάντησε μέσω των άρθρων της ηλεκτρονικής του εφημερίδας. Πέραν του γεγονότος ότι, διαβάζοντας τα επίμαχα δημοσιεύματα, έχω σοβαρότατες επιφυλάξεις για το νόμω και ουσία βάσιμο της αγωγής αυτής, θεωρώ πως ένας πολιτικός πρέπει να απαντά πολιτικά στον έλεγχο που του ασκείται και να καταφεύγει στη Δικαιοσύνη μόνο σε ακραίες περιπτώσεις προσωπικής συκοφάντησης. Επίσης πραγματικά απορώ πώς δεν αντιλαμβάνεται ο Δήμαρχος ότι, με συμπεριφορές όπως αυτή που επέδειξε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, απογυμνώνεται ο ίδιος από όποιο επιχείρημα τυχόν είχε για την επιλογή του να διεκδικήσει δικαστικά την προστασία της τιμής και της υπόληψής του, εφ’ όσον βέβαια αυτές πράγματι εθίγοντο. Δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτοαναιρείται, από τη μια μεριά εμφανιζόμενος ως θιγόμενος και συκοφαντούμενος και από την άλλη λέγοντας δημοσίως όσα αχαρακτήριστα λέει;
Κυρίως δεν αντιλαμβάνεται ότι η συμπεριφορά του αυτή δεν συνάδει με την ιδιότητά του και απαξιώνει εν γένει την πολιτική, αλλά και όσους βρίσκονται κοντά του και τον στηρίζουν;
Δυστυχώς ο Δήμος πάσχει. Με κύριο υπεύθυνο τη Δημοτική Αρχή. Τόσο διοικητικά (βλ. ατελέσφορες και αποκρουστικές για τους δημότες συνεδριάσεις του Δημ. Συμβουλίου, έλλειψη ακροατηρίου, μη έγκαιρη συζήτηση των σοβαρών θεμάτων κ.λπ.), όσο και πολιτικά (ένδεια πολιτικού λόγου, ανυπαρξία πολιτικής συζήτησης, αδυναμία συνεργασιών πολιτικών δυνάμεων στις επιτροπές και στα επιμέρους νομικά πρόσωπα του δήμου κ.λπ.).
Αφήνω τον επίλογο για τους αναγνώστες και δημότες της πόλης. Σίγουρα δεν μπορεί να περιλαμβάνει την ίδια Δημοτική αρχή και τις ίδιες συμπεριφορές, εάν θέλουμε ένα «happy end».
Ο Τάσος Κωνσταντινίδης είναι δικηγόρος