Θέσεις στάθμευσης στα προαύλια των σχολείων. Αλήθειες και υπερβολές…
Πρόσφατα ήρθε στη δημοσιότητα η «διερευνητική» πρόθεση της νέας δημοτικής αρχής της πόλης για τη χρησιμοποίηση προαυλίων σχολείων (1ου Γυμνασίου –Λυκείου, 2ου Δημ. Σχολείου) που βρίσκονται κοντά στο γήπεδο της ΑΕΚ ως χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων για τις ανάγκες του τελικού του Conference League που θα διεξαχθεί στην πόλη μας στις 29 Μαΐου. Θυμίζω ότι και επί της δικής μας δημοτικής περιόδου, επί δημαρχίας Γιάννη Βούρου, υπήρξαν προτάσεις και συζητήσεις σε πρωτόλειο βέβαια στάδιο στο πλαίσιο της ανάγκης ανεύρεσης θέσεων στάθμευσης, που θεωρώ ότι αποτελεί βασικό πρόβλημα της πόλης μας.
Αμέσως ήρθε η αντίδραση συνδικαλιστικού Συλλόγου εκπαιδευτικών, που, όμως, αντί να μιλήσει επί της ουσίας της διαφωνίας του, ενέπλεξε στο λόγο του τα γνωστά «επιχειρηματικά συμφέροντα» και τα κτιριακά προβλήματα των σχολείων, που βεβαίως είναι υπαρκτά γιατί τα σχολεία είναι «ζώντες οργανισμοί», αλλά άσχετα με το θέμα που συζητάμε. Το μόνο που προβληματίζει πραγματικά νομίζω από την ανακοίνωση του Συλλόγου είναι η καθίζηση που, όπως αναφέρει, υπάρχει σε σημείο του προαυλίου του 2ου Δημ. Σχολείου.
Αν υποθέσουμε, λοιπόν, ως προϋπόθεση ότι πιστοποιηθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου πως δεν υπάρχει κίνδυνος από καθιζήσεις κ.λπ. στα προαύλια, άμεσα προκύπτει το ερώτημα: Τα σχολεία και όλοι μας έχουμε να χάσουμε ή να κερδίσουμε από μια τέτοια εξέλιξη;
Κατ’ αρχάς, πρέπει να είναι νομίζω γνωστό ότι σύμφωνα με το νόμο μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου υπεύθυνος για την παραχώρηση της χρήσης όλων των σχολικών χώρων είναι ο Δήμος. Τα συγκεκριμένα μάλιστα σχολεία για τα οποία μιλάμε βρίσκονται και στην κυριότητα του Δήμου. Οπότε ζήτημα νομιμότητας δεν υπάρχει.
Αδυνατώ, όμως, να αντιληφθώ και το τυχόν ουσιαστικό πρόβλημα αν ευοδωθεί αυτή η πρωτοβουλία. Αντίθετα, με την προϋπόθεση της φύλαξης από τον Δήμο των χώρων ώστε να μην υπάρξει οιαδήποτε φθορά στα σχολεία, η στάθμευση ΙΧ επισκεπτών τόσο κατά το μεγάλο αυτό διεθνές αθλητικό γεγονός που θα διαφημίσει παγκοσμίως την πόλη μας, όσο και ενδεχομένως η στάθμευση σε άλλες περιπτώσεις μεγάλης προσέλευσης, θα μπορούσε να αποφέρει και κέρδη στα σχολεία. Θα μπορούσε π.χ. να προβλεφθεί ένα εύλογο αντίτιμο για τη στάθμευση και τα έσοδα να δίνονται υπέρ του σχολείου που θα παρέχει τους χώρους του. Ταυτόχρονα, η στάθμευση στους χώρους αυτούς θα ανακούφιζε έστω κατά ένα μέρος τους κατοίκους, ειδικά του κέντρου της πόλης μας, από το βάσανο της ατέρμονης αναζήτησης μιας θέσης στάθμευσης σε συγκεκριμένες περιόδους αιχμής.
Νομίζω ότι είναι γνωστό ότι με χωρίζει άβυσσος από την πολιτεία της νέας δημοτικής αρχής και τη δημοτική παράταξη που διοικεί. Το «όχι» όμως ή το «ναι» σε κάθε ζήτημα που τίθεται πρέπει να έχει ως βασικό στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των συμπολιτών μας και όχι την άσκηση στείρας αντιπολίτευσης.
Τέλος, αν σε οποιαδήποτε πρόταση προτάσσουμε τις ιδεολογικές μας αγκυλώσεις, χωρίς συζήτηση επί της ουσίας, επιστρατεύοντας και δαιμονοποιώντας ταυτόχρονα τα τόσο βολικά «επιχειρηματικά συμφέροντα» που παντού ταιριάζουν, μάλλον προτιμούμε την ασφάλεια της ακινησίας και τη θεωρητικολογία από την αντιμετώπιση της πραγματικότητας.
Τάσος Κωνσταντινίδης,
δικηγόρος,
πρ. Αντιδήμαρχος Παιδείας, πρ. Αντιδήμαρχος Οικονομικών, μέλος 2 ης Σχολ. Επιτροπής