Αυτά που καταλάβαμε για το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, από τους διαλόγους στην διαπαραταξιακή επιτροπή και άλλες προσλαμβάνουσες.
Ολοκληρώθηκαν πριν μερικές μέρες, οι συνεδριάσεις της διαπαραταξιακής επιτροπής που συστήθηκε τον περασμένο μήνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας, προκειμένου να υπάρξει επαρκής ενημέρωση για τις τροποποιήσεις στην διαχειριστική μελέτη τους Άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας.
Αυτές αφορούν την συμμόρφωση στην κείμενη νομοθεσία και περιλαμβάνουν το νέο αναψυκτήριο, κατασκευή αποχωρητηρίων και παιδικών χαρών, κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης, λυόμενο θέατρο, χώρο για την φιλαρμονική, αναβαθμούς στο νότιο τμήμα, ορίζει τις κεντρικές πύλες εισόδου και κάποιες άλλες λεπτομέρειες.
Διαβάζοντας τους διαλόγους στα πρακτικά που δημοσιοποιήθηκαν και προσπαθώντας να λειτουργήσει κάποιος καλοπροαίρετα, μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι δεν ήταν ίδια η στόχευση όλων όσων τελικά συμμετείχαν σε αυτή. Το μεγαλύτερο μέρος των συζητήσεων απασχόλησε το θέμα της δημιουργίας αναβαθμών στο νότιο τμήμα του Άλσους, στο σημείο όπου αυτό συνορεύει με το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Συζήτηση έγινε και για τις κεντρικές πύλες εισόδου (ο σχεδιασμός μίλαγε για έξι πύλες αλλά από την διαλογική συζήτηση φαίνεται ότι είναι σκόπιμο να δημιουργηθούν περισσότερες). Η συζήτηση για το νέο αναψυκτήριο αναλώθηκε στο αν θα τροποποιηθεί η μελέτη που έχει γίνει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Σε αυτό επιμένει ο πρώην Δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος παρότι στο μεταξύ έχουν τροποποιηθεί οι όροι με τη νέα νομοθεσία, πιθανότατα για να καταδείξει το γεγονός ότι η προηγούμενη διοίκηση έκανε σημαντικά βήματα για την αξιοποίηση του χώρου.
Οι εργασίες της επιτροπής «δυναμιτίστηκαν» μετά από μια δημόσια τοποθέτηση του Χ. Τομπούλογλου σε κοινωνικό δίκτυο στην οποία ανέφερε ότι κάποιοι επιδιώκουν – υπέρ επιχειρηματικών συμφερόντων – να… πετσοκόψουν τον μοναδικό πνεύμονα πράσινου της πόλης μας, το Άλσος μας!. Η ανάρτηση προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στο διαδίκτυο που σε κάποιες περιπτώσεις ξέφυγαν από τα αποδεκτά πλαίσια. Τα προσβλητικά σχόλια που έγιναν, καταδικάστηκαν από την επιτροπή αλλά η δήλωση παρέμεινε. Και είναι άξιο απορίας από που ακριβώς προέκυψε το θέμα καθώς ζήτημα “πετσοκόμματος” δεν υφίσταται. Το κομμάτι του άλσους στο οποίο προτείνεται να δημιουργηθούν αναβαθμοί, παραμένει στην κυριότητα του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας και η δημιουργία τους μπορεί μόνο να ερμηνευθεί ως δημιουργία μιας επιπλέον ζώνης πρασίνου με επένδυση πέτρας που θα προστατεύει τόσο το Άλσος όσο και τους περαστικούς και φιλάθλους. Πρόκειται στην πραγματικότητα, για μια εξομάλυνση του εδάφους του άλσους καθώς στο σύνορο με τον κοινόχρηστο πεζόδρομο δίπλα στο γήπεδο, διαμορφώνεται μια επικίνδυνη υψομετρική διαφορά μεταξύ του Άλσους και του πεζοδρόμου, ύψους σχεδόν έξι μέτρων. Αντί αυτού, όπως προκύπτει από τα δεδομένα που έχουν παρουσιαστεί, δημιουργούνται 3 σκαλοπάτια στα οποία θα φυτευτούν δέντρα. Ακόμα και ο κακοπροαίρετος λοιπόν, για το μόνο που μπορεί να κατηγορήσει όποιον συμφωνεί με την δημιουργία τους, είναι ότι προσπαθεί να συνδράμει στην ασφαλή κίνηση των περιπατητών, την ασφαλή λειτουργία του νέου γηπέδου και την αισθητική αναβάθμιση εκείνου του τμήματος του άλσους. Εκτός και αν, απλά και μόνο, η συγκατάθεση κάποιου σε αυτό, αποτελεί έγκλημα.
Στο χρονικό διάστημα που συνεδρίαζε η επιτροπή, διατυπώθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν εύλογα ερωτήματα και από άλλους, κυρίως ανεξάρτητους Δημοτικούς Συμβούλους, τα οποία όμως δεν αφορούν την απόφαση για τον σχεδιασμό αναβάθμισης του Άλσους αλλά θέματα εφαρμογής της σε ύστερο χρόνο, όπως μελέτες, πρόσβαση κατά την διάρκεια των αγώνων κλπ. Όλες οι μελέτες και τα άλλα ζητήματα απαιτείται άλλωστε να εγκριθούν.
Πιστεύοντας ότι η προσέγγισή μου είναι κατά το δυνατόν αντικειμενική, προσβλέπω στη συζήτηση που θα γίνει για τα θέματα αυτά σε προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο. Πιστεύω ότι κατατέθηκε μια άρτια πρόταση που οδηγεί και στην κατασκευή του νέου αναψυκτήριου που οι συμπολίτες μας επιθυμούν. Και παρότι είναι γνωστή η θέση μου υπέρ του γηπέδου της ΑΕΚ, πιστεύω ότι οι αναβαθμοί δεν έχουν να κάνουν με αυτό παρά με την εν γένει ασφαλή και χρηστική λειτουργία του Άλσους αλλά και του γηπέδου. Εν κατακλείδι, παρότι εκφράζω προσωπική γνώμη, βασισμένη όμως στην προηγούμενη εμπειρία μου, ελπίζω ότι στο επερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα επικρατήσει η κοινή λογική, από όλες τις πλευρές και στις 12 τροποποιήσεις.
Στις συνεδριάσεις, δεν συμμετείχε ο Π. Γρετζελιάς που πιθανότατα θα μπορούσε να βοηθήσει σε αρκετά ζητήματα με την εμπειρία και τεχνογνωσία του για το Άλσος και ο Νίκος Σερετάκης (απείχαν με δική τους βούληση).
Διαβάστε την έντυπη έκδοση της Φιλα-ηδόνα