Αρχική / ΕΔΩ... Φιλαηδόνα / Το επιχειρείν στην εντατική

Το επιχειρείν στην εντατική

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν το 2020 χαμένη χρονιά για τον εμπορικό κόσμο. Αφενός γιατί η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, θα έχει ως επίπτωση την δραματική μείωση στα ακαθάριστα έσοδα και κατ’ επέκταση στα κέρδη και αφετέρου διότι οι περιορισμοί που εξ ανάγκης επιβάλλονται στην άσκηση του λιανεμπορίου (τουλάχιστον με φυσική παρουσία), αποτρέπουν την ομαλή του άσκηση. Έχει μπει βέβαια στη ζωή μας το ηλεκτρονικό εμπόριο που αναμένεται να ανθίσει ακόμα περισσότερο και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται μεγάλο μέρος του κλάδου που μέχρι σήμερα δεν είχε επιχειρήσει το παραπάνω βήμα. Αυτό όμως χρειάζεται χρόνο και ο κλάδος βρίσκεται στην εντατική.

Και αν στον τομέα του λιανεμπορίου υπάρχει ίσως φως στον ορίζοντα, με την σταδιακή επιστροφή την κανονικότητα, δεν φαίνεται κάτι τέτοιο σε δυο τομείς του επιχειρείν οι οποίοι ανθούν στην χώρα μας και καλύπτουν το μεγαλύτερο κομμάτι του ΑΕΠ. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό και την διασκέδαση – εστίαση.

Για τις τουριστικές επιχειρήσεις (και δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία και κάθε είδους καταλύματα) ήδη θα είχε ξεκινήσει η περίοδος αιχμής. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που επιβάλει η υγειονομική ασφάλεια, φαίνεται ότι θα χαθεί ημερολογιακά, ο μισός παραγωγικός χρόνος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα μπορεί κάποιος να εξασφαλίσει ότι θα υπάρξει ανάκαμψη. Τουναντίον.

Για τις επιχειρήσεις που κινούνται γύρω από την διασκέδαση – εστίαση, ένας «μαύρος» χειμώνας λόγω της προσαρμογής της κοινωνίας στην απαγόρευση του καπνίσματος, ακολουθείται από μια  περίοδο στην οποία είναι υποχρεωμένες να λειτουργήσουν με μεγάλη μείωση των εσόδων τους καθώς εκ των πραγμάτων, θα λειτουργήσουν με σημαντική μείωση των τραπεζοκαθισμάτων τους, για άγνωστο χρονικό διάστημα που ενδέχεται να ξεπεράσει την περίοδο του καλοκαιριού.

Πολύς λόγος γίνεται για διακρατικές συμφωνίες υγειών κρατών, εσωτερικό τουρισμό, επέκταση χώρου εκμετάλλευσης στα τραπεζοκαθίσματα, απαλλαγή δημοτικών τελών. Αυτά καταπραΰνουν τον πόνο αλλά δεν θα θεραπεύσουν την ασθένεια. Εφόσον σε κεντρικό επίπεδο δεν ληφθούν γενναίες αποφάσεις το Φθινόπωρο θα βρει πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις είτε κλειστές είτε σε άλλα χέρια. Τα οποία δεν θα είναι απαραίτητα ελληνικά. Και βέβαια πολλούς εργαζόμενους στην ανεργία.

Με την μείωση του ΦΠΑ, των ασφαλιστικών εισφορών και την επιδότηση ενοικίου (όχι την υποχρεωτική μείωση για τους ιδιοκτήτες) που μπορούν να γίνουν άμεσα, ο κρατικός προϋπολογισμός γλυτώνει από πολλά μελλοντικά επιδόματα κάθε είδους που θα χρειαστεί να διαθέσει στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους που θα προκύψουν τους επόμενους μήνες. Και άνεργοι δεν μένουν μόνο οι εργαζόμενοι αλλά και οι επιχειρηματίες που βρίσκονται πίσω από αυτό που ονομάζουμε εμπορικός κόσμος. Ένα ακόμα χτύπημα, μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, για την λεγόμενη μεσαία τάξη.

Διαβάστε την έντυπη έκδοση της Φιλα-ηδόνα του Απριλίου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Ο Δήμαρχος ΝΦ-ΝΧ Γιάννης Τομπούλογλου στο Final Four και την απονομή μεταλλείων για το Κύπελλο Βόλεϊ Γυναικών

Δελτίο τύπου Το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025 στο Κλειστό Γυμναστήριο Απόλλωνα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.