Αρχική / Slider / Κίνδυνος και για τις παρελάσεις μετά από 70 χρόνια, λόγω κορωνοϊού

Κίνδυνος και για τις παρελάσεις μετά από 70 χρόνια, λόγω κορωνοϊού

Μεγάλη πιθανότητα να μην πραγματοποιηθούν οι μαθητικές παρελάσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821 μετά από 70 και πλέον χρόνια, φαίνεται να υπάρχει καθώς όλα τα σχολεία της χώρας θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την 24/3.

Για την Ιστορία…

Η 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού, είχε οριστεί ως ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης από τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρο Υψηλάντη «ως ευαγγελιζομένη την πολιτικήν λύτρωσιν του ελληνικού έθνους».

Πρώτος ο Παναγιώτης Σούτσος πρότεινε το 1834 την καθιέρωση εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης την 25η Μαρτίου, αναφέροντας ότι ήταν η μέρα γενίκευσης της επανάστασης στην Πελοπόννησο και αναγέννησης της Ελλάδας, σε υπόμνημα το οποίο ο Ιωάννης Κωλέττης υπέβαλε στον Όθωνα ως πρόταση σχεδίου νόμου. Το έγγραφο του Κωλέττη, τότε υπουργού Εσωτερικών, έχει ημερομηνία 22 Ιανουαρίου (2 Φεβρουαρίου) 1835 και προτείνει στον Όθωνα τη θέσπιση εορτασμών με πανελλήνιους αγώνες παρόμοιους με αυτούς της αρχαίας Ελλάδας.

Το 1875 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά παρέλαση του στρατού μπροστά από τα τότε ανάκτορα (σημερινή Βουλή). Την επόμενη χρονιά, αν και δεν πραγματοποιήθηκε στρατιωτική παρέλαση εξαιτίας βροχής, δίπλα στο στρατό παρατάχθηκε και μία πανεπιστημιακή φάλαγγα.

Η πρώτη αναφορά για μαθητική παρέλαση εντοπίζεται το 1899. Τα σχολεία είχαν παραταχθεί και κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου του 1924, όταν ανακηρύχθηκε η Δημοκρατία. Τα επόμενα χρόνια την παρέλαση του στρατού πλαισίωναν και πρόσκοποι και μαθητές στρατιωτικών σχολών. Το 1932 τα σχολεία της Αθήνας παρέλασαν μπροστά από επισήμους στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη μαζί με τους προσκόπους και τη «φρουρά της πόλης». Από το 1936 η μαθητική παρέλαση, που έγινε μπροστά από τον βασιλιά Γεώργιο και τον Μεταξά, πήρε επίσημο χαρακτήρα. Μαθητικές παρελάσεις δεν πραγματοποιήθηκαν την δεκαετία του ’40 λόγω “κατοχής”. Η πρακτική των μαθητικών παρελάσεων εξακολούθησε κατά την εμφυλιοπολεμική περίοδο και έπειτα έως τη μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα.

Πηγή: iefimerida.gr

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Ο Δήμος διανέμει τρόφιμα σε ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Δελτίο τύπου Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2024 πραγματοποίησε προγραμματισμένες …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.