Εκστρατεία ευαισθητοποίησης, μέτρα πρόληψης αλλά και αυστηρότητα σε όσους δεν δείχνουν να κατανοούν ότι τα πεζοδρόμια και οι δημόσιοι χώροι ανήκουν στους πεζούς, είναι η νέα φιλοσοφία των αρμοδίων στην Δημοτική Αρχή.
Στα πλαίσια αυτά κυκλοφόρησε ενημερωτικό φυλλάδιο το οποίο μοιράστηκε από εθελοντές και η Δημοτική Αστυνομία έκανε την εμφάνισή της στους δρόμους δίνοντας, ιδιαίτερο βάρος σε μέρες και ώρες που η πόλη κατακλύζεται από επισκέπτες, κατοίκους όλου του λεκανοπεδίου. Το σύνθημα «δώστε χώρο στους πεζούς να κυκλοφορήσουν ελεύθερα» παίζει τις τελευταίες μέρες στους φωτεινούς πίνακες ανακοινώσεων που έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία και ο αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος της Δημοτικής Αστυνομίας Σωτήρης Κοσκολέτος φαίνεται διατεθειμένος να αντισταθεί στα αιτήματα για επιστροφή πινακίδων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις οχημάτων που εμποδίζουν την κίνηση ΑΜΕΑ. Για το λόγω αυτό οριοθετήθηκαν και οι ράμπες εξυπηρέτησής τους.
Ο Δήμος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το σοβαρό αυτό θέμα.
Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας ενημερώνει τους κατοίκους ότι ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας μεταξύ άλλων και σε σχέση με τις θέσεις ΑμεΑ και τις ράμπες ΑμεΑ έχει, εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, αλλάξει.
Η Δημοτική Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να αφαιρεί άδεια οδήγησης, δίπλωμα και πινακίδες επιτόπου σε περίπτωση στάθμευσης οχήματος:
– σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία και
– σε ράμπες διάβασης ατόμων με αναπηρία
Σύμφωνα με τον νέο ΚΟΚ (Ν. 4530/2018, άρθρο 29 παρ. 1 εδαφ.β, ζ.) και για τις δυο προαναφερθείσες παραβάσεις ο οδηγός τιμωρείται:
1. Με επιτόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας (πινακίδες – άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου) για 60 ημέρες.
2. Με επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης από τον βεβαιούντα την παράβαση για 60 ημέρες.
Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε διάστημα έξι (6) μηνών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα (120 ημέρες) και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επαναχορήγησή της.
Δικαίωμα στάθμευσης στις θέσεις ΑμεΑ, έχουν μόνο αυτοί οι οποίοι έχουν Δελτίο στάθμευσης «Α.Μ.Α.», σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 241/2005 (ΦΕΚ Α΄290).
Εφιστούμε λοιπόν την προσοχή των κατοίκων και επισκεπτών οδηγών να μη σταθμεύουν μπροστά από ράμπες ΑμεΑ, σε πεζοδρόμους και εντός των πλατειών της πόλης μας, να δείχνουμε σεβασμό στους συνανθρώπους μας και στο δικαίωμα τους για ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Δήμος και η Δημοτική μας Αστυνομία έχει ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης μέσω των
- φωτεινών πινακίδων,
- φυλλαδίων,
προχωρώντας παράλληλα
- στη συντήρηση – βάψιμο ραμπών ΑΜΕΑ,
- τοποθέτηση εύκαμπτων οριοδεικτών,
έχοντας ως στόχο, τον ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ στην ελεύθερη πρόσβαση.
Σύνθημά μας «Δώστε χώρο στους πεζούς να κυκλοφορήσουν ελεύθερα».