Αρχική / ΕΔΩ... Φιλαηδόνα / Ερωτήματα από την Λαϊκή Συσπείρωση

Ερωτήματα από την Λαϊκή Συσπείρωση

Προς: κ. Γιάννη Βούρο, Δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

Κοινοποίηση:

– κ. Δημήτρη Κανταρέλη, Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών

– κ. Τάσο Κωνσταντινίδη, Αντιδήμαρχο Παιδείας

 

Κύριε Δήμαρχε,

 

Ο σεισμός της 19ης Ιουλίου του 2019 και οι μετασεισμοί του ξύπνησαν μνήμες από τον τραγικό σεισμό του 1999 που έπληξε και τον δήμο μας, ενώ ανέδειξαν για ακόμα μία φορά την επείγουσα ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα αντισεισμικής θωράκισης σε δημόσια και δημοτικά κτίρια και ιδιαίτερα στα σχολεία.

 

Στον Δήμο μας έχουμε σχολεία πού τμήματά τους έχουν κατασκευαστεί πριν το 1959 χωρίς αντισεισμικό κανονισμό αλλά και πριν το 1985 με έναν πραγματικά υποτυπώδη αντισεισμικό κανονισμό. Επιπλέον, αρκετά κτιριακά συγκροτήματα έχουν δεχθεί προσθήκες από αυθαίρετα τμήματα για να ανταποκριθούν άμεσα σε επιμέρους ανάγκες, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν κατασκευαστεί ή επεκταθεί χωρίς τις απαιτούμενες μελέτες, που θα αναγνώριζαν και θα επίλυαν προβλήματα και ανεπάρκειες στον φέροντα οργανισμό των κτιριακών συνόλων.

 

Εκτός από την παλαιότητα πρέπει να συνυπολογίσουμε την κακή και επιμέρους συντήρηση, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία που με πρόσχημα την οικονομική κρίση το κράτος μετέφερε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι των αρμοδιοτήτων του στους Δήμους -χωρίς τη πρόβλεψη σεντ για τα απαιτούμενα κονδύλια- για τις διαβρώσεις και τις επιβαρύνσεις στο κέλυφος και τον φέροντα οργανισμό των κτιρίων, οι οποίες οξύνουν την τρωτότητα τους σε περίπτωση σεισμού.

 

Επίσης, γνωρίζουμε καλά ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων από προηγούμενους σεισμούς που έγιναν και έπληξαν τα σχολεία μας έγινε με παρεμβάσεις στη λογική της γρήγορης λύσης που είχε ως συνέπεια στην καλύτερη περίπτωση την επιστροφή στην πρότερη κατάσταση, όποια κι αν ήταν αυτή.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων των παραπάνω είναι το 1ο Λύκειο, το οποίο δέχτηκε στατικές ενισχύσεις μετά το σεισμό του 1999, χωρίς όμως οι υπηρεσίες του Δήμου ή οι ΚΤΥΠ να μπορούν να βρουν οποιαδήποτε σχετική Άδεια ή Μελέτη.

 

Οι ευθύνες των διαδοχικών κυβερνήσεων των εκάστοτε Διοικήσεων του Δήμου μας που συμπλέουν με την κυβερνητική πολιτική είναι τεράστιες. Όχι τόσο επειδή το άρθρο 75 του Δημοτικού κώδικα ορίζει ξεκάθαρα ότι υπεύθυνος για την συντήρηση και την προστασία των σχολικών μονάδων είναι ο Δήμος αλλά πρώτα και κύρια γιατί αποδέχονται και στηρίζουν την πολιτική που έχει πυξίδα το επιχειρηματικό κέρδος και την ανταποδοτικότητα όπου δεν χωράει ουσιαστική κρατική μέριμνα για τη διασφάλιση της λειτουργικότητας και της καταλληλότητας των σχολικών μονάδων με σύγχρονους όρους.

 

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας θεωρούμε απαραίτητο να προχωρήσει ο ουσιαστικός έλεγχος σε επίπεδο πραγματογνωμοσύνης από κλιμάκιο μηχανικών για όλα τα κτίρια, όχι μόνο οπτικός, και η αποκατάσταση ζημιών, ώστε να δοθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας σε όλα τα σχολεία και σχολικά συγκροτήματα.

 

Με αυτό το σκεπτικό, ζητούμε τις συγκεκριμένες γραπτές σας απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

 

  1. Σε ποια κτίρια των σχολικών συγκροτημάτων του Δήμου μας έγινε πρωτοβάθμιος έλεγχος από την τεχνική υπηρεσία του δήμου και σε ποια από κλιμάκιο της ΚΤΥΠ; 

 

  1. Ποια σχολεία επιλέχθηκαν για αρχικό έλεγχο από την ΚΤΥΠ, από ποιον και με ποια κριτήρια; Πόσα και ποια έχουν χαρακτηρισθεί Α,Β,Γ, ή Δ. 

 

  1. Στους ελέγχους αυτούς ελέγχθηκαν τα κτίρια σε σχέση με τα σχέδια της στατικής μελέτης; 

 

  1. Σε πόσα έγινε δευτεροβάθμιος έλεγχος, και με τι όρους; Ήταν ξανά οπτικός; 

 

  1. Έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος στατικής επάρκειας για κτίρια που είναι κατασκευασμένα πριν τον αντισεισμικό κανονισμό του ‘84 και ιδιαίτερα πριν το 59; 

 

  1. Σε ποια κτίρια έχουν ζητηθεί επισκευές ποιες είναι αυτές; 

 

  1. Σε ποια κτίρια ή κτιριακά συγκροτήματα έχει εκπονηθεί μελέτη στατικής επάρκειας σύμφωνα με τους σημερινούς, σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς; τι αποτελέσματα είχε και σε ποια σχολεία προχώρησαν οι επισκευές; 

 

  1. Ποια κτίρια έχουν πιστοποιητικό καταλληλόλητας; 

 

  1. Σε ποια κτιριακά συγκροτήματα έχει γίνει Μελέτη Πυρασφάλειας, δηλαδή σε ποια σχολεία υπάρχει η απαιτούμενη μελέτη για την προστασία των μαθητών σε ενδεχόμενο πυρκαγιάς; Ποια είναι εφοδιασμένα με πιστοποιητικό πυρασφάλειας; 

 

  1. Αναφορικά με την αντικεραυνική προστασία: Πότε έχει γίνει τελευταία φορά έλεγχος στα αλεξικέραυνα; Υπάρχουν σχολεία που έχουν μη λειτουργικά αλεξικέραυνα ή δε διαθέτουν καθόλου και ποια; 

 

Ζητάμε επίσης: 

 

– Να μας αποσταλούν τα πορίσματα και οι εκθέσεις από όλους τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μετά τον πρόσφατο σεισμό.
– Να μας αποσταλούν όλα τα πιστοποιητικά και όλα τα πορίσματα και εκθέσεις ελέγχων που έχουν γίνει ανά σχολείο τα τελευταία έτη.
– Να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο ως θέμα για συζήτηση και λήψη απόφασης, η κατάσταση των σχολείων και τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντισεισμική-αντιπυρική-αντικεραυνική τους θωράκιση και ασφάλεια 

 

Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και την Ένωση τους, τους Συλλόγους των εκπαιδευτικών και τα όργανα των μαθητών να απαιτήσουν: 

 

– πλήρη ενημέρωση για το τι έχει συμβεί μέχρι τώρα

 

– δευτεροβάθμιο έλεγχο από επιστημονικό προσωπικό των ΚΤΥΠ

 

– πλήρη αποκατάσταση όλων των ζημιών και πλήρη αντισεισμική, αντιπυρική και αντικεραυνική θωράκιση των σχολείων μας 

 

– πιστοποίηση καταλληλότητας όλων των σχολικών μονάδων αλλά και προγραμματισμό ετοιμότητας εκπαιδευτικών και μαθητών.

 

Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα 4 Οκτωβρίου 2019

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

 

Νίκος Σερετάκης

Δανάη Γκούμα 

Γιάννης Ζαχαριάδης

 

Διαβάστε την έντυπη Φιλα-ηδόνα του Σεπτεμβρίου

 

 

 


Διαβάστε επίσης

Aπίστευτο γεγονός ότι το 3ο Λύκειο αντί για γιορτή του Πολυτεχνείο έκανε εκδρομή στο…Σταύρος Νιάρχος

Δελτίο τύπου Εμβρόντητοι μάθαμε ότι το 3ο Γενικό Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας «Μίλτος Κουντουράς» κήρυξε …αποχή …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.