Την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ μετέβη στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας, στο Παρίσι, όπου, με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποιήθηκε Συνάντηση των εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών ενόψει της Γενικής Συνελεύσεως του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών στο Novi Sad της Σερβίας, από 31 Μαΐου μέχρι 7 Ιουνίου 2018.
Ακολουθεί μετάφραση στην ελληνική γλώσσα του Κοινού Ανακοινωθέντος των Εκπροσώπων:
“ταῦτα δὲ γέγραπται ἵνα πιστεύσητε ὅτι Ἰησοῦς ἐστιν ὁ Χριστὸς ὁ υἱὸς τοῦ Θεοῦ, καὶ ἵνα πιστεύοντες ζωὴν ἔχητε ἐν τῷ ὀνόματι αὐτοῦ” (Ιω. 20,31)
Christ in Risen! Le Christ Ressuscité! Χριστός Ανέστη! Hristos Voskrese! Hristos a înviat!
Υπό το φως της Αναστάσιμης περιόδου, στις 19 Απριλίου 2018, εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, της Εκκλησίας της Κύπρου, της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Πολωνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Φινλανδία, συναντήθηκαν στην Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας (Οικουμενικό Πατριαρχείο) στο Παρίσι. Η συνάντηση προσέφερε πλήρη ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την επικείμενη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), που θα διεξαχθεί από τις 31 Μαΐου έως τις 7 Ιουνίου του 2018 στο Novi Sad της Σερβίας. Η Γενική Συνέλευση θα φιλοξενηθεί από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και προτεσταντικές εκκλησίες στη Σερβία.
Η εισαγωγή στο θέμα της Συνέλευσης του CEC στο Νόβι Σαντ “Γίνε ο μάρτυράς μου”, έγινε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, καθώς και από την Ερίτιμον κ. Κατερίνα Τσαβνταρίδου, ορθόδοξο μέλος της Επιτροπής Σχεδιασμού της Συνέλευσης. Οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών εξέτασαν το υπάρχον πρόγραμμα που είναι αφιερωμένο στη δικαιοσύνη, τη μαρτυρία και τη φιλοξενία. Το κεντρικό θέμα της Συνέλευσης είναι η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία θα συμβάλει στον καθορισμό των πολιτικών στόχων και το έργο της οργάνωσης για τα επόμενα 5 χρόνια.
Οι εκπρόσωποι πληροφορήθηκαν σχετικά με τις αναμενόμενες νομικές αλλαγές του υφισταμένου Κανονισμού λειτουργίας του CEC, ο οποίος πρέπει να εναρμονιστεί με τον βελγικό νόμο για τις διεθνείς Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών σημείωσαν ότι είναι σημαντικό να ακουστεί η ορθόδοξη φωνή στη Γενική Συνέλευση, καθώς οι Ορθόδοξες εκκλησίες αποτελούν το 25% του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών. Τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι προς συζήτηση ήταν οι πρόσφυγες και η μετανάστευση, η οικολογία και η κλιματική αλλαγή, τα κοινωνικά ζητήματα, η θρησκευτική ελευθερία ή πεποιθήσεις, η βιοηθική κ.α..
Η φροντίδα για τον άνθρωπο, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, παραμένει το κεντρικό ζήτημα για τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, καθώς και το έργο που έχει γίνει στα πλαίσια της διαδικασίας ενσωμάτωσης. Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, από την Εκκλησία της Ελλάδος, τόνισε την ανάγκη να βοηθηθούν οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο, ώστε να βρουν την ταυτότητά τους στη νέα πραγματικότητα, καθώς και τον σημαντικό ρόλο της ορθόδοξης ποιμαντικής, ως βασικό πλαίσιο για την στήριξη της ανθρώπινης προσωπικότητας. Οι Εκκλησίες, δια της μέριμνάς τους, βοηθούν την κοινωνία προκειμένου να μειωθεί ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, καθώς παρέχουν νομική και πρακτική βοήθεια στους ανθρώπους και τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Οι εκπρόσωποι τόνισαν τη σημασία της οικουμενικής εργασίας, τη συνέχιση της πολιτικής και νομικής υπεράσπισης για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, έναντι των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Υποστηρίχθηκε επίσης η συνέχιση και η ενίσχυση των θεολογικών διαλόγων.
Ο τοπικός συντονιστής της Συνέλευσης του CEC κ. Danilo Mihajlovic, από τη μητρόπολη Backa της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενημέρωσε για τα τοπικά θέματα, ενώ ο Αιδεσιμ. π. Miodrag Andric, τοπικό ορθόδοξο μέλος της Επιτροπής Λατρείας, υπέβαλε έκθεση σχετικά με το έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα όσον αφορά τις δραστηριότητες λατρείας που προβλέπονται κατά τις ημέρες της συνέλευσης του CEC καθώς και τη μελέτη της Αγίας Γραφής.
Οι εκπρόσωποι εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη σύγκληση αυτής της συνάντησης, καθώς και την εκτίμησή τους προς τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία για τη διοργάνωση της προσεχούς Γενικής Συνέλευσης του CEC.