Αρχική / Slider / Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου

Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου

Η εικόνα ενός παιδικού κεφαλιού χωρίς μαλλιά πολλούς τους κάνει να στρέφουν το βλέμμα τους αλλού. Δεν μπορούν να διαχειριστούν ότι ένα παιδί έχει νοσήσει από καρκίνο.
Στο πρόσωπο όμως αυτών των παιδιών θα πρέπει κανείς να βλέπει τη δύναμη και τον αγώνα που δίνουν για τη ζωή. Είναι ένα παράδειγμα θάρρους για όλους μας.
Η ιατρική στον τομέα αυτό έχει καταφέρει να κάνει άλματα καθώς 4 στα 5 παιδιά γίνονται καλά.
Την στιγμή που κάθε χρόνο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περισσότερα από 150.000 διεθνώς διαγιγνώσκονται με καρκίνο.
Το 1960, οι γιατροί ήταν σε θέση να θεραπεύσουν λιγότερο από το 10% των περιπτώσεων καρκίνου σε παιδιά και εφήβους. Σήμερα, κάνουν καλά τουλάχιστον 3 στα 4 παιδιά που νοσούν. Και κάθε μέρα που περνάει το «οπλοστάσιο» τους ενισχύεται. Νέα πρωτόκολλα, νέα φάρμακα, νέες θεραπείες εξασφαλίζουν ότι όχι μόνο τα παιδιά επιβιώνουν, αλλά ότι γίνονται ΕΝΤΕΛΩΣ καλά και με καλή ποιότητα ζωής, αφού στόχος πλέον είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων των θεραπειών στην υγεία των παιδιών σε βάθος χρόνου.
Υπάρχουν επιστήμονες που διαβεβαιώνουν ότι σύντομα ο καρκίνος θα είναι χρόνιο νόσημα και δεν θα θρηνούμε απώλειες ανθρώπων, μικρών παιδιών ή νεαρών εφήβων. Εκεί τους οδηγούν τα πορίσματα της επιστημονικής έρευνας: αποτελεσματικές θεραπείες, υψηλή ποιότητα νοσηλείας και καλή ποιότητας ζωής.
Δυστυχώς στην Ελλάδα η αντίστοιχη έρευνα είναι περιορισμένη (έως ανύπαρκτη). Ο λόγος δεν είναι ότι δεν υπάρχουν ικανοί και άξιοι ερευνητές, αλλά ότι δεν υπάρχει η υποδομή για να κάνουν έρευνα. Περιορισμένη είναι και η ποιότητα της νοσηλείας στα νοσοκομεία. Και πάλι, ο λόγος δεν είναι ότι δεν υπάρχουν καλοί γιατροί και νοσηλευτές. Οι περισσότεροι είναι άριστοι και ξεπερνούν τον εαυτό τους καθημερινά, αλλά δεν υπάρχει –τουλάχιστον στο δημόσιο σύστημα υγείας– η υποδομή για να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους.
Kάθε χρόνο 300-400 παιδιά και έφηβοι στην Ελλάδα νοσούν με καρκίνο, 300-400 οικογένειες βιώνουν τον πόνο και το φόβο. Γι’ αυτό και η ευχή μας δεν μπορεί παρά να είναι μία: τα ιατρικά επιτεύγµατα που συντελούνται διεθνώς να συνεχιστούν, να ενισχυθούν και να βρουν άµεση εφαρµογή στην πράξη και στη χώρα μας, ώστε τα παιδιά με καρκίνο να γίνονται καλά.
Για όλα αυτά που εμείς θεωρούμε δεδομένα, κάποιοι γονείς προσεύχονται μέρα και νύχτα. Οι προσευχές μας να τους ακολουθούν πάντα.

Διαβάστε επίσης

Ο Δήμαρχος ΝΦ-ΝΧ Γιάννης Τομπούλογλου στο Final Four και την απονομή μεταλλείων για το Κύπελλο Βόλεϊ Γυναικών

Δελτίο τύπου Το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025 στο Κλειστό Γυμναστήριο Απόλλωνα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.