Πιθανότατα στα αυτιά του απλού πολίτη να ακούγεται σαν να μπήκαμε στην τελική ευθεία για την μεταφορά του σταθμού μεταφόρτωσης και την κατεδάφιση των παράνομων εγκαταστάσεων στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι όπως φάνηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας.
Το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν « Έγκριση καταρχήν αναγκαιότητας για την απευθείας αγορά ακινήτου με σκοπό τη δημιουργία Μεγάλου Πράσινου Σημείου που θα περιλαμβάνει Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, Αμαξοστάσιο και συνοδά γραφεία, για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Δ/νσης Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου.»
Όπως αποδείχθηκε με την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής και την συζήτηση που ακολούθησε στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να τελεσφορήσει η διαδικασία. Μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν δυόμιση χρόνια όταν η Διοίκηση του Δήμου γνωστοποίησε την πρόθεσή της, για απαλλοτρίωσή ακινήτου στην περιοχή «Χαμόμηλο» στη Βόρεια Νέα Φιλαδέλφεια ώστε να μετακινηθεί ο σταθμός μεταφόρτωσης και η υπηρεσία καθαριότητας.
Από τότε βέβαια τίποτα δεν είχε γίνει προς αυτή την κατεύθυνση και ούτε βέβαια υπήρχε μέχρι χθες σκέψη για την αγορά του ακινήτου. Τον τελευταίο χρόνο η Διεύθυνση Δασών και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ζητά από τον Δήμο την κατεδάφιση των παράνομων κτισμάτων στο άλσος, προκειμένου να εκδώσει την άδεια ανέγερσης του νέου αναψυκτήριου στη Λίμνη. Την κατεδάφιση του παράνομου κτίσματος της καθαριότητας επιθυμεί και η ΑΕΚ καθώς αδυνατεί να εκδώσει άδεια λειτουργίας του νέου γηπέδου εφόσον δεν απελευθερωθεί ο χώρος.
Και μπορεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ζητήθηκε από τους οπαδούς που έχουν αποκλείσει τον χώρο (ζητώντας την εκκένωσή του), να αποχωρήσουν ώστε να λειτουργήσει η υπηρεσία καθαριότητας, ενόψει των σχολικών εξετάσεων και των υψηλών θερμοκρασιών. Μπορεί να μην έχει γίνει μέχρι σήμερα η αναγκαστική κατεδάφιση που ζήτησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση πριν 20 μέρες με έγγραφό της προς τον Δήμο, αλλά θα γίνει μέχρι τις 5 Ιουλίου αφού ο Δήμος δεν πήρε στα σοβαρά την τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2015 και όλες τις ειδοποιήσεις που έλαβε.
Η διαδικασία για την αγορά του ακινήτου, όπως συμπεραίνεται από την χθεσινή συνεδρίαση θα χρειαστεί με ρυθμούς δημοσίου από πολλούς μήνες έως ένας θεός ξέρει πόσο χρόνο. Συζητήθηκε και αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η διαδικασία της απευθείας αγοράς και να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος να υπογράψει σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Τι σημαίνει όμως αυτό;
Αρχικά η Δήμος θα δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του για αγορά ενός ακινήτου στην περιοχή «Χαμόμηλο». (όπως λέει στην εισήγησή της Διοίκησης).
Εφόσον βρεθεί κάποιος και θέλει να πουλήσει το ακίνητό του… (που μάλλον υπάρχει αφού έχει αναρτηθεί πωλητήριο)
Θα πρέπει να λειτουργήσει η επιτροπή από δύο Δημοτικούς Συμβούλους και έναν μηχανικό της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου (τα μέλη της είναι Μανωλεδάκης, Καλαμπόκης, Κίτσιος). Να ανατεθεί η εκτίμηση του ακινήτου σε ορκωτούς εκτιμητές (αυτό προβλέπει η νομοθεσία για όλες τις πράξεις αγοροπωλησιών του Δημοσίου ανεξάρτητα από το τίμημα, εδώ μιλάμε για περίπου 2 εκ. ευρώ), να κάνουν την εκτίμηση τους, η επιτροπή να ζητήσει την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου (εφόσον η ίδια συμφωνεί) και εφόσον αυτό συμφωνήσει, να γίνει απευθείας ανάθεση σε συμβολαιογράφο για την σύνταξη των συμβολαίων, να εκταμιευθούν τα χρήματα που ισχυρίζεται ότι έχει εξασφαλίσει ο Δήμος, να υπογραφούν τα συμβόλαια, να διαμορφωθεί ο χώρος και μετά θα μπορέσει να λειτουργήσει στον νέο χώρο η υπηρεσία καθαριότητας. Όχι βέβαια με τη μορφή που εμφανίζεται (πράσινο σημείο κλπ.) αλλά απλά ως μια προσωρινή κατασκευή.
Και παραλείψαμε πολλά διαδικαστικά που υπάρχουν στην πορεία. Αναφέραμε μόνο τις βασικές προϋποθέσεις.
Όλα αυτά λόγω μιας αδικαιολόγητης ολιγωρίας. Αυτή η διαδικασία έπρεπε να έχει ξεκινήσει όταν ανέλαβε αυτή η Δημοτική αρχή το 2014 (ήταν βασικό σημείο του προγράμματός της). Έπρεπε να έχει ξεκινήσει το 2015 όταν υπήρξε η τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ. Έπρεπε να έχει ξεκινήσει πριν ένα έτος όταν το ζητούσε η Διεύθυνση Δασών και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Έπρεπε να έχει γίνει βασική στρατηγική της Διοίκησης του Δήμου. Αντί αυτού παίχθηκε ένα παιχνίδι υψηλού υγειονομικού, οικολογικού και οικονομικού ρίσκου στις πλάτες των πολιτών. (η διοίκηση αναφέρει στην εισήγησή της για επιβάρυνση έως 150.000 ευρώ ετησίως που συνεπάγεται μεγάλη αύξηση στα δημοτικά τέλη).
Επιδιώχθηκε η στρατηγική των τετελεσμένων με αποτέλεσμα η Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίζει πλέον η ίδια τετελεσμένα. Δυστυχώς, μαζί με την Δημοτική Αρχή, τα αντιμετωπίζουν και οι πολίτες της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας.
Οι διοικούντες έσπειραν ανέμους και θερίζουν θύελλες.